"A Beatleshez kellett egy „igazi” dobos"

Angol dobos, énekes, dalszerző.

Eredeti neve: Richard Henry Parkin Starkey

                        1940. július 7. Liverpool, Anglia.
A CD online megvásárolható!

Ringo Starr a Beatles legidősebb tagja volt, aki a legkésőbb csatlakozott a gombafejűekhez. Nélküle talán nem indult volna el a liverpooli csapat világhódító karrierje. Ringo 1962. augusztusában lépett színpadra először John Lennon-nal, Paul McCartney-val ás George Harrison-nal. Elődjével, Pete Besttel George Martin hangmérnök nagyon elégedetlen volt, nem is akart részvételével felvételeket kezdeni a fiúkkal.
Társaihoz hasonlóan ő is Liverpoolban született 1940. július 7-én. Igazi neve Richard Starkey, s 13 éves korában határozta el, hogy ő bizony dobos lesz. Négy évvel később már zenekarban játszott: az Eddie Clayton Skiffle Band volt az első zenekara, amelyet 1959-ben a Raving Texansra cserélt, amely később Rory Storms and The Hurricans néven folytatta. Itt talált rá Brian Epstein, a Beatles menedzsere. Ringo pontos és megbízható zenész, aki tudatában volt, hogy nem ő a dobosok dobosa. Sokféle zenei stílust kedvelt, a countrytól a rockig. Így a Beatlesben nagyon a helyére került, hiszen a többiekkel együtt alkotta a szerves egészet.
Fő hangszere mellett – amelyet több ütőhangszer: tamburin, timpani egészített ki – szólókorszakában zongorához is ült. Szólóban először a Yellow Submarine-t énekelte, majd a With a Little Help From My Friendst. Még később szerzőként is beleszólt a Beatles életébe. Nevéhez fűződött a Don’t Pass Me By  (a Fehér albumon) és az Octopus’s Garden az Abbey Road című lemezen. Ringo a Beatles első filmjeiben (A Hard Day’s Night, Help) is kulcsszerepet játszott, talán a legügyesebb volt valamennyiük között. kedvessége és humora – nemcsak a filmekbn - magával ragadó.
A szétválás után 1970-ben jelent meg első szólólemeze, a Sentimental Journey. Szólókorszakában rögtön az első időktől voltak dalai előkelő pozícióban a listákon, köztük az  It Don’t Come Easy. Több mint húsz albuma és nagyjából ugyanennyi válogatása jelent meg. Magánemberként a hetvenes évek elején járt Budapesten Liz Taylor esküvői partyján, de ez nem volt köztudott.
Sikerei között említést érdemel a Photograph,  az It Don’t Come Easy, a You’re Sixteen (You’re Beautiful And You’re Mine), a Don’t Go Where the Road Don’t Go, és a Never Without You is. A pop-rock mellett a klasszikus blues, a rock ’n’ roll, a soul világából is merített. Fellépett a Bangladesh-koncerten, szerepelt például a Band együttest búcsúztató The Last Waltz (Az utolsó valcer) című koncertfilmen, valamint a Tommy filmváltozatában.
Sok világhírű zenésszel játszott, köztük Eric Clapton-nal, Jack Bruce-szal,  Gary Brookkal, (Procol Harum),  Billy Prestonnal, Joe Walshsal Gary Wrighttal, Dr. Johnnal és Al Kooper-rel.
A Ringo Starr And His All Starr Band nevű sztárcsapattal 1990-ben jelent meg az első lemeze. Az összetétel gyakran változott, most a 12. felállásnál tart, többek között Rick Derringer és Edgar Winter is tagja. Koncertjein a Beatles-dalok mellett szólókarrierjének legjobb dalait adja elő, s a tagok is lehetőséget kapnak arra, hogy saját bandájuk kiemelkedő számait is eljátsszák.
Fia, Zak Starkey remek dobos, fellépett a Who együttessel a Live 8 szuperkoncerten.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Sentimental Journey (1970)

Beaucoups of Blues (1970)

Ringo Starr (1973)

Goodnight Vienna (1974)

Ringo's Rotogravure (1976)

Ringo The 4th (1977)

Bad Boy (1978)

Old Wave (1983)

Time Takes Time (1992)

Vertical Man (1998)

I Wanna Be Santa Claus (1999)

Ringo Starr&His All Star Band: The Anthology (2001)

Ringorama (2003)

Choose Love (2005)

Photograph: The Very Best of Ringo Starr (2007)

Liverpool 8 (2008)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu