Rockzenei fogalmak  R - Z

rap

A rapping gyors, daloló beszédet jelent. Bronxban "találták fel" a színes bőrűek, akárcsak a breaket. Kezdetben a rapperek táncklubokban, utcákon egyszerű disco és funky alapmotívumokra, basszus és ütőhangszeres kísérettel, ritmikusan precíz beszélőéneket rögtönöztek. A "nyelvakrobaták" a színes bőrűek utcanyelvét poétikus, bolondos litániába sűrítették. Általában gyors táncritmus közben tettek szemtelen és nagyszájú megjegyzéseket a pénzről, a bűnözésről, a szexről, de leginkább önmaguk nárcisztikus dicséretét zengték. A rappereknél a szemtelen, öntudatos utcai költészet és halandzsa a gettóállapotok és faji megkülönböztetések elleni harc makacs visszhangja is volt ez egyben.

Több jelentéssel bír a popműfajban. A nyolcvanas évek közepétől olyan dance-partikat neveztek így, amelyeket szokatlan helyeken (hajó, templom, elhagyott gyárak, repülő) alkalomszerűen rendeztek. A reve-stílusban az énekesek a hangulatot bekiabálással fokozzák, gyakran  a verssorokat sem éneklik, inkább kiabálják. A rave zenék gyorsabb tempójuak mint a techno, 120-150 BPM.

rave

reggae

A reggae gyökerei alapvetően a jamaicai népzenében keresendők, de mint a karibi zenék általában, a reggae is afrikai hagyományokból táplálkozik. Ritmus és dallamvilága egészen egyedi. A reggae színei a piros, a sárga, a zöld és a fekete. Minden színnek saját jelentése van: a piros a szeretetet, a sárga a napot, a zöld a természetet, a fekete az embert jelenti. Mindez azt a gondolkodásmódot jellemzi, amelyet a jamaicaiak, illetve a reggae zenészek is sajátjuknak vallanak. A zenéből és művelőikből éppen ezértárad a nyugalom, a pozitív életfelfogás, a természet és a zene szeretete. Jellegzetes hajviselete a dreadlock.

Újfajta zenekészítési módszer. Eltűnnek a hagyományos értelemben vett zenekarok és hangszerek. Van helyettük lemezjátszó, számítógép, sequencer, analóg és digitális eszközök. A remix alapjának készítéséhez bármilyen zene vagy éppen zaj szolgálhat, innen egy szelet, onnan egy szelet, felgyorsítva, lelassítva...végtelen a variációs sor. Szó szerint újrakeverést jelent.

remix

rockabilly

Az amerikai délvidék fehér rock and roll zenéje. Az ötvenes évek közepén a honkytonk, a westernswing és a countryboogie keveredéséből alakult ki. Alapjában a rockabilly kidolgozatlanul darabos akusztikus hangzás, bár néha elegyítették steelgitárral, zomgorával, hegedűvel és szaxofonnal. E stílus valójában táncra készült zene, a dalszövegekre a humor és a vadság jellemző.

A rock and roll születése (1954) után minden, rythm and blues illetve country and western hagyományokból kialakuló zenei stílus gyüjtőfogalma.

rock

rock and roll

A második világháborút követő politikai feszültségek korában tört előre a kissebség zenéjeként megszülető rock and roll. Politikamentes volt, de kifejezte a kor fiataljainak felfokozott élettempóját. A stíluselemek között egyaránt megtalálhatók a hivatásos zenében megszokott megoldások és népi eredetű motívumok. A hangszeres összetétel és játéktechnika lényegében az akkori kor kis dzsesszkombóinak másolata: a dob és bőgő (később basszusgitár) hozza az alapot, fontos szerepe van az elektromos gitárnak és a fúvósok közül a szaxofonnak. A zene négynegyedes lüktetése, szvinges ritmusa a dzsessz hagyományiból következik. A dallamformálás és az előadásmód inkább a népi formák, a blues és country beépülésének köszönhető. A rock and roll hangerőben és ritmusban oldja fel a kor lüktető, rohanó élettempóját.

1995. szeptember 4-én Clevelandben nyílt rockkomplexum, melynek célja, hogy a kezdetektől bemutassa a rockzene történetét. Az I.M. Pei által tervezett építmény része két, egymást átfedő, háromszög alakú üvegfal, amely egy piramishoz hasonlít. A falak lejtősen ereszkednek le az alapzathoz, egy hatalmas térhez, amely fentről nézve lemezalakú. Kilenc teremben közel 500 rocktörténeti ereklye - használati és emléktárgyak, hangszerek, ruhák, parókák, fotók, kordokumentumok - van kiállítva. 1985-ben az USA Today közvélemény kutatást tartott arról, hogy hol legyen a rockzene hírességeinek emlékhelye. Elvis Presley szülővárosa Memphis 50.000 szavazattal kevesebbet kapott, így Clevelandben épült fel a múzeum.  A város történelmileg is igényt tarthatott a "rock szülőhelye" címre, mivel 1954. március 14-én Alan Fred műsorvezető, a rock and roll kifejezés megalkotója, óriási sikerű koncertet szervezett itt, a régóta kihalt Cleveland Arénában. A Rock And Roll Hall Of Fame negyedik termében található Alan fred diszkópultja és az ötvenes évek eleji stúdió másolata is.

rock hall of fame

salsa

A salsa picante (erősen fűszerezett) rövidítése, a hetvenes évek elejétől a dél-amerikai zenét jelölő kifejezés. Előadói latin-amerikai muzsikusok, akik a tradicionális kubai zenéket (cha-cha-cha, son, rumba) a poppiaci igényeknek megfelelően hangszerelték, ritmizálták.

Az amerikai rythm and bluesnak Jamaicában elterjedt változata, játékmódja. A reggae hullámmal egy időben, a hetvenes évek közepén Angliában kialakult irányzat.

skarock

sláger

Közhasználatú megjelölése valamely tömegsikert elért és időlegesen általánosan elfogadott zenei produkciónak. Elterjedten használatos szórakoztató produkciók megjelölésére. A hagyomány szerint a kifejezés 1870 után keletkezett a híres színész Alexander Girardi kiszólása nyomán. A kiváló színész 1871-ben Millöcker Hárompár cipő című színpadi játékának egyik kupléját a közönség újrázása miatt már tizedszerénekelte el, amikor a színfalak mögött így szólt: "Kinder, das hat eingeschlagen!" ("Gyerekek, ez beütött!"). Innen eredeztetik a sikert aratott zeneművekre a sláger kifejezést.

Szó szerint: lélek; az afro-amerikai zene jelölésére szolgáló, a hatvanas években elterjedt fogalom, amelyet elsősorban a feketék által előadott popzenére vonatkoztatnak. A kifejezés eredetileg jazzkörökben bukkant fel, miután a fekete zenészek a cooljazz ellenében ismét az érzelemgazdag, lélekkel teli kifejezésformákat (blues, gospel) keresték. Ennek jeleként a korabeli kompozíciók dalszövegeiben gyakran felbukkant ez a fogalom, mint a zenészek nyilatkozataiból kiderült, elsősorban vallási élményekkel, érzésekkel hozták kapcsolatba.

soul

space sound

Űrhangzás: olyan zenék jelölésére szolgál, amelyek speciális hangeffektek, szintetizátorprogramok segítségével rideg, szintetikus, szférikus hangzással szólalnak meg.

A szó eredeti értelmében az amerikai nyugati partvidéken szívesen gyakorolt hullámlovaglást jelenti. A megjelölés vonatkozik egy, a hatvanas évek elején születő, és a Beach Boys együttes nevével azonosított könnyed, slágeres hangvételű zenei irányzatra is, amely témáiban a surf örömeit énekli meg. Egyszerű ritmus, kórusban énekelt vokálharmóniák, falzettó énekhang, rövid és egyzserű gitárszólók jellemzik.

surf

szintipop

Angliában kialakult, és a nyolcvanas évek elején a nemzetközi popüzlet által gyorsan felkapott stílusirányzat, amely a szintetizátorok és elektronikus dobok megszólaltatásával a hagyományos dallamos popzenének új megszólalási formát adott. Kialakulásában döntő szerepe volt a producereknek, a menedzsereknek és a nemzetközi popsajtónak.

A hetvenes évek első felében, elsősorban angliában használatos fogalom olyan rockzenei formák és előadásmódok jelölésére, amely a klasszikus zene vagy a társművészetek eredményeit integrálja a rockba.

szimfónikus rock

techno

Az elektrónikus, technikai tánczene megváltozott formája. Monoton ritmuson alapuló gépzene, főképpen a számítógép teremtette képi, zenei világ. zenei stílus amely Detroitból ered, a fekete zenészek válasza a fehérek house-zenéjére. A techno szigorúan racionális műfaj: azért van, hogy táncolj rá. A vokálokat kizárólag effektszinten használják.

A népszerű "listás" dalokat összesítő slágerlista. Első formái az ötvenes évek végén alakultak ki Angliában, majd az USA-ban. A tetőn, tehát a lista elején szereplő dalokat jelenti. Több szempont alapján készülhet: közönségszavazat, lemezeladások, szakírók és szaklapok véleménye alapján. Ma már szinte minden stílusnak külön toplistája van.

toplista

triphop

A nyolcvanas évek közepén az angliai Bristolban született stílusirányzat. Előadói főképpen a DJ-k köréből kerülnek ki, akik szívesen használnak fel régi jazzfelvételekből kimásolt hangmintákat. A triphopban a jazz, a dub, a house és az ambient jellemzői keverednek. Stíluskorlátai jóval tágabbak, mint a trancé vagy az acidé, így sokkal nagyobb térhez jut a kísérletező kedv és a kreativitás. A ritmusok melankólikusak, 110-120 BPM alattiak.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén születő rockprodukciók gyűjtőfogalma. A hatvanas évek második felétől a fogalom a San Franciscó-i sound, a heavy, a soft és a pszichidelikus rock szinonímája lett. A hetvenes évek elejétől általánosabb rockzenei gyüjtőfogalom: minden olyan produkciót felölel, amely a partvidék városaiban készül. A zenekari hangzásra több billemtyűs, míves hangszerelés, nagy dallamgazdagság és többszólamú vokál a jellemző.

west coast

woodstock

Ma már jelkép a rockzene történetében. Woodstock minden idők legnagyobb rockfesztiváljának helyszíne, egyébként jelenktéktelen amerikai kisváros. 1969. augusztus 17. óta azonban mementó és zarándokhely egy generáció számára, amely naiv hittel a békéért és szeretetért indult harcba az elembertelenedett világgal szemben. 1969 augusztus 15 és 17 között itt rendezték meg a legnagyobb rockfesztivált. A 240 hektáros farmon, Max Yangur birtokán több mint félmillió fiatal zsúfolódott össze, hogy három napon át élvezze a kor legnagyszerűbb rock, blues és folkegyütteseit. A három nap alatt 32 előadó és rockcsoport lépett fel, olyanok mint a Grateful Dead, Canned Heat, Who, Jefferson Airplane, Jope Cocker, Joan Baez, Janis Joplin. A háromnapos fesztivál hétfőn hajnalban Jimi Hendrix fellépésével ért véget. A fesztiválról ötdarabos lemez és egy dokumentumfilm készült.

Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2000 - 2015
e-mail:
Literatura.hu