Buffalo Springfield
"Forrásértékű, ha nem is sztárbanda."

1966-ban alakult amerikai folkrock együttes.
 
Eredeti tagok: Neil Young ének, gitár;

                        Stephen Stills ének, gitár;

                        Bruce Palmer basszusgitár;

                        Dewey Martin dob, ének;

                        Richie Furay gitár, ének
Buffalo Springfield

Bár az amerikai Buffalo Springfield együttes soha nem tartozott a hatvanas évek sztárcsapatai közé, kétségtelenül jelentős mértékben járult hozzá a rock and roll és a folkrock fejlődéséhez. Meghatározó zenészei közül Neil Young, Stephen Stills, Richie Furay és Jim Messina az együttes megszűnése után váltak szélesebb körben ismertté. A zenekar a listás sikerekkel adós maradt ugyan, ezzel együtt jogosan került be a rock and roll halhatatlanjai közé.
Los Angelesben alakult meg a zenekar 1966. március elején.  Eredeti nevük Buffalo Springfield Roller Company volt, s első fellépésükre 1966 áprilisában került sor Hollywoodban. Nem sokkal később a Byrds és a kor másik ismert zenekara, a Beach Boys társaságában rövid kaliforniai turnét bonyolítottak le. Nagyon erős csapat jött össze – az első körben Neil Young, Stephen Stills, Richie Furay, majd Jim Messina nemcsak hangszereik kiemelkedő művelői voltak, hanem fantasztikus vokált is alkottak.
Az általuk játszott zenét folkrocknak nevezték ugyan, de a folkos hagyományok (Bob Dylan, Byrds, Hank Williams és mások) mellett jelentős mértékben hatott a tagokra az évtized közepén éledő pszichedelikus rock is. Ennek a zenei irányzatnak a Byrds mellett ők voltak a legjobb képviselői – ráadásul a két csapat jó viszonyban volt egymással. Miután Amerikában nem volt jellemző a piacért vívott kemény harc, a Byrds megengedhette magának, hogy klubjában többször pódiumot biztosítson a Buffalo Springfield együttes számára.
    Az első kislemezük – Nowadays Clancy Can’t Sing - 1966 augusztusában jelent meg, de a zenekar fő működési területén kívül nem keltett feltűnést. Az év végén megjelent klasszikus daluk, a For What It’s Worth (Stills szerzeménye) viszont már országos siker, aranylemez lett, 1 milliónál többet adtak el belőle, s a zenekar egyetlen dalaként felkerült az amerikai toplista legjobb tízes listájára. Ezt 1966-ban követte a bemutatkozó album, a Buffalo Springfield.
Az 1967-es esztendő a második albumon, a Buffalo Springfield Againen kívül az együttes sikeres fellépését hozta a Monterey Pop Festiválon.            
      Az együttes utolsó albuma, a Last Time Around 1968-ban jelent meg hattyúdalként. Stills ezen kívül is több szép dalt komponált köztük a Go and Say Goodbye-t, a Sit Down/Think I Love You-t, a Pay To Price-t és a Pretty Girl Whyt. Neil Young jegyezte a Flying On The Ground Is Wrong, a Burned és az On The Way Home című dalokat, s beszállt a dalszerzésben az 1968-ban csatlakozó Jim Messina is.
      A zenekar feloszlása után Neil Young és Stephen Stills a Crosby, Stills, Nash and Young kulcstagja lett, Young emellett kitűnő szólólemezeket jelentetett meg. Stills a Crosby, Stills, Nash mellett szintén készített szólóalbumot, Mike Bloomfielddel és Al Kooperrel dolgozott együtt. Furay a hetvenes évek siker- csapatában, a Pocóban talált helyet, itt zenélt egy ideig Jim Messina is, majd Kenny Loginsszal alkotott kitűnő kettőst.
         A zenekar két tagja, Dewey Martin és Bruce Palmer meghalt. Young, Stills és Furay 2010-ben és 2011-ben ismét felléptek együtt, az elhunytakat új zenészekkel pótolták.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Buffalo Springfiled (1966)

Buffalo Springfield Again (1967)

Last Time Around (1968)

Retrospective: The Best of Buffalo Springfield (1969)

Buffalo Springfield (boxset) (2001)
Buffalo Springfield

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Buffalo Springfield Buffalo Springfield Buffalo Springfield

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu