"Vannak akik sohasem fognak megöregedni."

Amerikai énekesnő.

Eredeti neve: Annie Mae Bullock.

                        1939. november 26. Brownsville, Tennessee.

 

A CD online megvásárolható !

A kőkemény, érdes, rekedtes, fátyolos hangú, érzelmi kitörésekben gazdag énekesnő, aki napjainkra kiérdemelte a "rocknagyi" címet, zenei karrierje az 50-es évek végén kezdődött. A rendkívül attraktiv mozgású, igen dinamikus énekesnő teljesen megérdemelten került be a Rolling Stone magazin 100 legnagyobb énekesei listájának 17. helyére. Hétszeres Grammy-díjas. Az Ike and Tina Turner révén a rock and roll halhatatlanja. Többszörösen birtokosa az American Music Awardsnak, a Billboard Awardsnak. az MTV Music Awardsnak, neve olvasható a Hollywood Walk of Fame-en. 73 évesen felkerült - a legidősebb sztárként - a Vogue magazin címlapjára. A hazai köztelevízió 2013. újév éjjelén leadta egyik koncertjét a 2009-es világturnéról. Több mint 200 millió albumát és kislemezét adták el szerte a világon.
Tina Turrner teneegerként kezdett énekelni, hangjára nagyanyja temetésén figyeltek fel. Igazi pályafutása az Ike Turnerrel történt találkozás után alakult ki. Hamarosan a "rock revü" csillagává nőtte ki magát, érvényre juttatta rendkívüli tehetségét, és azt a különleges adományt, hogy minden porcikája valami hihetetlen, provokatív szexualitást sugároz. A hihetetlen sikerek ellenére 1974-ben elvált Ike Turnertől, öt közös gyermekük apjától és szólókarriert kezdett. Újdonsült szabadságát egy filmszereppel kezdte, a Who együttes Tommy című rockfilmjében játszotta az LSD királynőt. Az Acid Queen című dal azóta is folyamatosan szerepel a repertoárján.
Látható Tina Turner többek között a Rolling Stones Gimme Shelter (1970) című filmjében is, a Mad Max 3. (1985) és Az utolsó akcióhős (1993) című filmekben is. Ennek ellenére Tina karrierje eleinte lefelé ívelt és a hetvenes években nem aratott számottevő sikereket. Az újjáéledés 1983-ban következett be amikor a Heaven 17 nevű együttes meghívására Angliába ment és ott elkészítették a Let's Stay Together című számot. A kislemez óriási sikert aratott, s ez lehetővé tette számára a nagy visszatérést. Az 1984-ben megjelent Private Dancer albumáról már négy szám is felkerült a slágerlisták élvonalába: a Private Dancer, a What's Love Got To Do With It, és a Better Be Good To Me.
Ezt a sikersorozatot Tina azóta sem engedte elhalványulni és folyamatosan a szupersztárok közül is a legjobbak közé tartozik. A Private Dancer című albumáért előadói Grammy díjat is kapott. Az örökifjú énekesnő Európában és Amerikában egyaránt töretlen népszerűségnek örvend és fellépései mindmáig felejthetetlen élményt nyújtanak.
1985-ben Bryan Adamsszel lépett fel, és duettjük, az It's Only Love frenetikus sikert aratott. Fellépett és tomboló sikert aratott Mick Jagger-rel a Live Aid koncerten 1985-ben, majd szenzáció volt fellépése David Bowie-val 1986-ban.. 1987-ben a londoni Wembleyben Eric Clapton-nal osztott meg a színpadot. Filmes szereplése is sikeresnek bizonyult, különösen a Mad Max-ban nyújtott alakítása miatt áradoztak a kritikusok. Nagy visszatérés volt 1995-ben GoldenEye című filmes dala. A rocktörténet érdekes fintora, hogy 1991-ben, volt férjével Ike Turnerrel együtt került be a Rock Dicsőségcsarnokába.
2008-ban és 2009-ben csaknem tíz év után világkörüli turnéra indult pályafutása kezdetének 50. évfordulóján. Többször adott nagy sikerű koncertet Budapesten. Én, Tina című, meglehetősen kitárulkozó önéletrajzi kötete magyarul is megjelent. Önéletrajzi filmet is készített, What Love Got To Do With It címmel .
Többször elterjedt a hír, hogy a rockdíva visszavonul, de szerencsére ezek minden alkalommal kacsának bizonyultak. Addig is amíg ez a sajnálatos esemény bekövetkezik ő "egyszerűen a legjobb - simply the best" marad..
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

What’s Love Got To Do With It (1984)

Tonight (David Bowieval (1988 – Hollandia)

Let’s Stay Together (1984)

I Don’t Wanna Fight (1993 – USA, Kanada)

Nagylemezek:

Tina Turns The Country On (1974)

Acid Queen (1975)

The Queen (1976)

Rough (1978)

Love Explosion (1980)

Private Dancer (1984)

Break every Rule (1986)

Live In Europe (1988)

Foreign Affair (1989)

Simply The Best (1991)

Collected Recordings (1994)

Wildest dreams (1996)

Great (1998)

Twenty Four Seven (1999)

Dues Paid (1999)

Evergreen (2006)

Beyond: Buddhist and Christian Prayers (2009)

Children Beyond: Children United In Prayer (2011)

What Your is What You Got: Live at Carnegie Hall (2012)

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható ! A CD online megvásárolható ! A CD online megvásárolható !

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

   copyright © László Zoltán 2000 - 2013
e-mail: Literatura.hu