"Aki az Ezer tánc földjére vezette rajongóit."

Amerikai énekes, szerző.

Eredeti neve: Wilson Pickett

                        1941. március 18. Prattville, Alabama

                         2006. január 19. Reston, Virginia

A CD online megvásárolható!

Wilson Pickett a klasszikus rhythm and blues, soul egyik legkiemelkedőbb előadója volt. Olyan világra szóló sikerekkel tette felejthetetlenné nevét saját műfaján kívül az egész pop-rockzenében, mint a Land of 1000 Dances, a Mustang Sally, az In The Midnight Hour, az If You Need Me, Time is On My Side és sok más. Érdemeit a műfajban Ray Charles-szal, Aretha Franklin-nel, James Brown-nal, Otis Redding-gel hasonlítják, s nem érdemtelenül.
Bődületes erejű, karcos, ha kell, lágy hangja nemcsak a fekete zene kedvelőihez jutott el. Akik mégis bírálják, azt vetik a szemére, hogy hosszú, mintegy ötven esztendős pályafutása alatt szerzőként nem nagyon vétette észre magát. Védelmezői viszont joggal mondhatják: az a kevés saját dala is gyöngyszem, s a feldolgozásokkal is iskolát teremtett.
Az alabamai Prattville-ben született 1941. március 18-án, s nagyon fiatalon Detroitba tette át székhelyét. A várost mindmáig a soul és a rhythm and blues és persze a blues fővárosának tekintik. Az ötvenes évek derekától különböző rhythm and blues bandákkal énekelt, amelyek közül a Falcons érdemelte a legtöbb figyelmet. Ezzel a csapattal vette fel első ismert, s egyúttal saját szerzeményű dalát, az I Found Love-ot.
Wilson Pickett már a hatvanas évek elején a szólópályára tért. It’s Too Late című dala 1963-ban hatalmas siker lett. Lloyd Price, az ismert énekes és zeneszerző minden segítséget megadott.előrejutásához.
A legrangosabb lemezcégek kapták fel, a Stax jelentette meg az egyik védjegyének számító dalát, az In The Midnight Hourt. Ezzel világszerte elismert sztár lett, s természetesen, foglalkoztatta őt a színesbőrű előadók legismertebb kiadója,a Tamla Motown is.
A hatvanas években énekelte többek között a 634-5789, a Don’t Fight It, a Land of 1000 Dances című dalokat – refrénje egy sor hazai dalba is beépült – azután a Mustang Sally, a Soul Dance, az If You Need Me és mások tették emlékezetessé. Amikor a feldolgozásairól beszélünk, mindenképpen az élre kívánkozik a Hey Jude.
A hetvenes évektől engedett a 48-ból, sok diszkós elem került lemezeire, bár nem engedte, hogy teljesen elvigye az ár. A következő évtizedekben sokat turnézott.
Grammy-díjat ugyan nem kapott, s ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy viszonylag kevés volt a saját szerzeménye. A rock and roll halhatatlanjai közé viszont hamar bekerült. Az In The Midnight Hour, a 634,5789, a Land of 1000 Dances és a Funky Broadway vezette a Billboard listáját. Többször kiérdemelte a blues-zenészeknek fenntartott W.C. Handy díjat is.
Wilson Pickett 2006. január 19-én halt meg, szinte élete utolsó pillanatáig koncertezett – az élő produkciót mindig fontosabbnak tartotta a lemezeknél. Akár a hangja ő sem volt éppen simulékony fickó, akadtak jócskán zűrös ügyei (alkohol, drog, tettlegesség), ezzel kiérdemelte a Wicked (gonosz) ragadványnevet.
A 25 sorlemeze mellett temérdek kitűnő válogatáslemez őrzi a hangját.

Kovács Miklós

Fontosabb nagylemezek:

It's Too Late (1963)

In TheMidnight Hour (1965)

The Exciting Wilson Pickett (1966)

Wicked Pickett (1966)

The Best of Wilson Pickett (1967)

The Sound of Wilson Pickett (1967)

The Midnight Mover (1968)

Hey Jude (1969)

Wilson Pickett in Philadelphia (1970)

Don’t Knock My Love (1971)

Wilson Pickett’s Greatest Hits (1973)

Pickett in The Pocket (1974)

Right Track (1981)

American Soul Man (1987)

A Man and The Half: The Best of Wilson Pickett (1992)

The Essentials (2002)

The Definitive Soul Collection (2006)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

 copyright © László Zoltán 2009 - 2010
e-mail: Literatura.hu